Sandalmedžio eteriniai aliejai: kaip pasirinkti iš skirtingų rūšių I DALIS

Sandalmedžio eteriniai aliejai: kaip pasirinkti iš skirtingų rūšių I DALIS

Sandalmedis (Santalum album) jau tūkstančius metų naudojamas kvepaluose, kosmetikoje ir tualeto reikmenyse. Dėl raminančio ir vėsinančio poveikio jis puikiai tinka odos priežiūrai. Jis taip pat naudojamas meditacijos metu.


Santalum album (dar žinomas kaip Indijos sandalmedis) iš pradžių buvo renkamas iš laukinių medžių Indijoje. Nors pastaruoju metu sandalmedžio auginimą kontroliuoja Indijos vyriausybė, dėl neteisėto derliaus nuėmimo ir pernelyg intensyvaus naudojimo šiai rūšiai iškilo pavojus.

Pastaruoju metu atsirado kitų sandalmedžio šaltinių. Tai Australijoje auginamas Santalum album ir Ramiojo vandenyno sandalmedis (Santalum austrocaledonicum). Australijos vietinis sandalmedis (Santalum spicatum) taip pat tausojamai renkamas laukinėje gamtoje eteriniam aliejui gaminti. Tačiau ar jie yra geras pakaitalas?

Pagal kvapą Ramiojo vandenyno sandalmedis yra panašiausias į Indijos sandalmedį, pasižymi tuo pačiu šiltu, sviestiniu kvapu. Aromatas šiek tiek mažiau momentinis nei indiškojo sandalmedžio (jis ne taip iššoka iš buteliuko), tačiau po kelių minučių abiejų aliejų kvapas atsiduria maždaug toje pačioje vietoje. Tai patvirtina šių aliejų cheminis profilis; abiejuose aliejuose yra daug alfa ir beta santalolio. Istoriškai Ramiojo vandenyno sandalmedis kainavo gerokai pigiau nei indiška rūšis, tačiau Australijoje užaugintas Santalum album iš tikrųjų yra pigesnis už Ramiojo vandenyno aliejų.

Tuo tarpu Australijos sandalmedyje santalolio kiekis yra mažesnis, o tai turi įtakos gydomajai aliejaus vertei. Skirtingas cheminis profilis reiškia, kad šis aliejus turi daug daugiau medienos kvapo nei Ramiojo vandenyno ir Indijos variantai. Apie šios rūšies sandalmedžio gydomąją paskirtį žinoma mažiau, tačiau apskritai jis gali būti naudojamas taip pat, kaip ir kitų rūšių sandalmedžiai. Šis aliejus yra gerokai pigesnis nei kitų rūšių.

Atkreipkite dėmesį, kad Amyris (Amyris balsamifera), dar vadinamas "Vakarų Indijos sandalmedžiu", nėra tikrasis sandalmedis. Nors šis aliejus pats savaime yra populiarus, jis yra gerokai pigesnis už tikrąjį sandalmedį, todėl kartais gali būti naudojamas kaip tikrojo sandalmedžio aliejaus falsifikatas.

Apibendrinant galima pasakyti, kad jei jums patinka indiškas sandalmedis, bet dėl etinių ar kainos priežasčių norite rinktis kitą variantą, Australijos Santalum album arba Ramiojo vandenyno sandalmedis yra geriausios alternatyvos. Jei parfumerijoje labiau mėgstate medienos, o ne sviesto kvapą, geriausias pasirinkimas - Santalum spicatum. Jei pageidaujate ekologiškų produktų, rinkitės ekologišką Australijos sandalmedį.

Ir galiausiai - ar žinojote, kad sandalmedis yra parazitas? Jis gauna maistinių medžiagų prisitvirtindamas atžalomis prie kitų medžių šaknų. Būtų įdomu sužinoti, kokią įtaką sandalmedžio aliejaus cheminei sudėčiai turi kiti augalai, iš kurių jis gauna gyvybinių jėgų.

Laukite tęsinio ir perskaitykite visą straipsnį apie sandalmedžio eterinius aliejus, įskaitant maišymo idėjas ir receptus.

Grįžti į tinklaraštį