SUŽINOK: ETERINIŲ ALIEJŲ GAMYBA

SUŽINOK: ETERINIŲ ALIEJŲ GAMYBA

Eteriniai aliejai gali būti gaminami įvairiais būdais:


Distiliavimas vandens garais
Dauguma eterinių aliejų gaminami distiliuojant vandens garais. Geriausia distiliuoti garais žemo arba vidutinio slėgio būdu, nenaudojant cheminių tirpiklių. Deja, distiliuotojas arba gamintojas dažnai labiau rūpinasi pelnu nei tinkamu augalų apdorojimu. Didelis garo slėgis ir greitas distiliavimas yra ekonomiškesnis, tačiau retai kada sukuriamas puikus ir vertingas produktas. Todėl ekologiškai ūkininkaujantys ūkininkai, gamindami ekologiškus eterinius aliejus, labai kruopščiai distiliuoja augalus lėtesniu - žemo slėgio garų distiliavimo metodu.

Daugeliui augalų distiliuoti reikia ilgesnio laiko, kad eteriniame aliejuje būtų išgautas visas veikliųjų medžiagų (ypač lėtai verdančių seskviterpenų) spektras nuo galvos iki uodegos. Taikant šiuos lėto virimo žemame slėgyje metodus gaunamas turtingesnis, terapiškai veiksmingesnis eterinis aliejus.

Šaltasis spaudimas
Dauguma citrusinių vaisių eterinių aliejų gaminami šaltojo spaudimo būdu. Švelniai trinant vaisių žievelę, išsiskiria aliejus, esantis žievelėje esančiose smulkiose riebalų liaukose.

Ištraukimas
Tai įprastas metodas, taikomas gaminant aliejus iš labai kvapnių gėlių augalų, tokių kaip jazminai, tuberozos, raudonoji šampakė (iš tikrųjų daugelis parfumerijoje naudojamų aliejų). Šiuo būdu pagaminti aliejai vadinami absoliutais. Augalinė medžiaga kruopščiai sumaišoma su tirpikliu, pavyzdžiui, heksanu, kuris ištirpina aromatines medžiagas, taip pat vašką ir kitus produktus. Po to tirpiklis išgaunamas, paliekant likučius, vadinamus betonu. Vaškai ir kitos nereikalingos sudedamosios dalys iš betono pašalinamos alkoholiu, paliekant aliejų.

CO2 ekstrakcija
CO2 ekstrakcijos metu aromatinėms medžiagoms iš augalų išgauti naudojamas skystas anglies dioksidas (suslėgtas iki maždaug 300 atmosferų). Taikant šį metodą augalus galima mažai "šaltai" apdoroti, nes aliejų galima išgauti esant maždaug 30 laipsnių pagal Celsijų (90 laipsnių pagal Farenheitą) temperatūrai. Daugeliu atvejų galutinis rezultatas yra labai subtilus, apvalus aromatas (pvz., jazminų CO2), labai panašus į augalo kvapą. Techniniu požiūriu CO2 ekstraktas nėra eterinis aliejus.

Hidrodifuzija
Hidrodifuzija yra dar vienas distiliavimo garais variantas. Garai įpurškiami iš distiliatoriaus viršaus, o ne iš apačios. Distiliavimo laikas trumpesnis, o šis procesas dažnai leidžia garams geriau įsiskverbti į augalinę medžiagą. Vandens garais distiliuoti aliejai kartais būna šiek tiek subtilesni.

Enfleurage / ekstrahavimas 
Enfleurage galima palyginti su kai kuriais maceracijos aspektais, tačiau ji atliekama šiek tiek kitaip. Stiklinės plokštelės rėmuose (vadinamuose važiuoklėse) padengiamos labai išvalytais ir bekvapiais augaliniais arba gyvuliniais riebalais, ant kurių paskleidžiami ir prispaudžiami ekstrahuojamų augalų žiedlapiai. Paprastai žiedai, prieš juos apgaubiant riebalų sluoksniu, būna šviežiai nuskinti. Žiedlapiai šiame riebalų mišinyje išbūna kelias dienas, kad mišinyje išsisklaidytų esencija, o po to išsekę žiedlapiai išimami ir pakeičiami naujais žiedlapiais. Šis procesas kartojamas tol, kol riebalų mišinys prisotinamas esencija, ir turi būti kartojamas kelis kartus, kol bus pasiektas prisotinimas. Kai mišinys prisotinamas, žiedai pašalinami, o enfleurage pomada - riebalai ir kvapusis aliejus - nuplaunami alkoholiu, kad ekstraktas būtų atskirtas nuo likusių riebalų, kurie vėliau naudojami muilui gaminti. Eteriniai aliejai lieka po to, kai iš mišinio išgaruoja alkoholis. Šis eterinių aliejų išgavimo būdas reikalauja daug darbo ir, žinoma, yra labai brangus, todėl dabar kartais naudojamas tik tuberozų ir jazminų eteriniams aliejams išgauti.

 

Grįžti į tinklaraštį